Lillaggets

Experiment Syrénsaft

Publicerad 2016-05-27 22:12:23 i

40 klasar bondsyrén

1,5 liter vatten

1,5 kilo strösocker

5 citroner (ekologiska)

1 påse (30 gram) citronsyra

ev en droppe blå karamellfärg alt några krossade blåbär eller björnbär – om du vill ha mer lila än ljusrosa färg på saften.

Gör så här:

Skaka och skölj av blomklasarna. Klipp bort stjälkar/skaft (som ger bitter smak).

Koka upp vatten och socker till ett sockerlag, ca 10 minuter. Tillsätt citronsyran på slutet.

Varva blommor och tunt skurna citronskivor i en skål. Häll över den heta lagen.

Lägg en tallrik överst som trycker ner. Ställ skålen i kylen i 4-5 dygn.

Sila upp saften genom silduk. Pressa gärna lite extra saft ur citronskivorna!

Saften blir ljust rosa – vill du ha lite mer lila saft så tillsätt ett par små droppar blå karamellfärg, alternativt några mosade blåbär.

Häll över i rena flaskor och njut!

Tips: Saften går bra att frysa – och fryser du den kan du utesluta citronsyran och minska på sockermängden (det är detta som gör att saften får längre hållbarhet).

Du kan också göra sorbet, eller gelé, på den färdiga saften.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela